eCall segélyhívó az autókban

Automatikus segélyhívót (eCall) kell beépíteni minden újonnan forgalomba helyezett európai személyautóba, kisbuszba és könnyű tehergépkocsiba. Az EU-rendelet értelmében 2018. április 1-től csak olyan autó kaphatja meg a típusjóváhagyást, mely rendelkezik az automata segélyhívó rendszerrel.

eCall

A döntés értelmében 2018. március 31. után már csak olyan személyautó, kisbusz és könnyű teherautó hozható forgalomba, ami baleset esetén automatikusan hívja a közös európai 112-es hívószámot.

A rendszer automatikusan tájékoztatja a központot a jármű pontos helyéről és a baleset idejéről, így akkor is megy értesítés, ha a balesetet szenvedettek nem képesek kommunikálni. Fontos, hogy a hívás manuálisan is elindítható, vagyis ha balesetet lát valaki, akkor nem kell a mobilját keresgetnie, azonnal telefonálhat az autójából.

A rendszer teljes kiépítésével, abban reménykednek, hogy a gyors segítségnyújtás révén jelentősen csökkenni fog a halálos balesetek, illetve a súlyos szövődményekkel járó balesetek száma.

Hablicsek Nikoletta, az Országos Rendőr-főkapitányság Ügyeleti Főosztályának vezetője elmondta: a rendőrség által működtetett 112-nél elvégezték az informatikai teszteléseket, s személyi állományt is felkészítették az eCall rendszer használatára. A rendszer olyan eseteknél kiemelten hasznos, ha például éjszaka, illetve nem látható területen történik baleset, ha például árokba borul egy jármű.

A három készenléti szerv, a rendőrség, a mentők és a katasztrófavédelem abban állapodott meg, hogyha nem sikerül hangkapcsolatot felvenni a gépjárműben ülőkkel, akkor mindannyian a helyszínre küldik egységüket.

A már forgalomban lévő autókba 30 ezer forint körüli áron lehet beszereltetni a rendszert, az üzemeltetése ingyenes.

A fejlesztéstől azt várják, hogy gyorsabbá teszi az életmentést és a súlyos sérültek ellátását, mert az automatikus hívásnak köszönhetően a mentők hamarabb érhetnek a helyszínre. Számítások szerint közúton 50, városban 40 százalékkal lehet gyorsabb ezáltal a mentés, ezzel pedig akár 1500-al is csökkenhet a közúti halálesetek száma az Unióban.

 

 

 

forrás: kormany.hu, vezess.hu, alapjarat.hu, autoklub.hu, index.hu