„Feel the View” – fantasztikus innováció látássérülteknek a Fordtól

A bennünket körülvevő táj szépsége, legyen az havas hegycsúcs, vagy éppen pálmafákkal övezett tengerpart felejthetetlen élményt nyújt utazásaink során. Bele sem gondolunk, hogy látássérült társainknak nem adatik meg ez az élmény. Ezen változtathat a Ford által kifejlesztett intelligens ablak prototípusa, ami érzékelhetővé teszi számukra az út mellett futó táj látványát. Ennek az új fejlesztésnek a révén teljesen új távlatok nyílhatnak meg a látássérültek számára.

A „Feel the View” nevű innováció lényege, hogy az autó ablakára belülről felerősített speciális kamera fotót készít a tájról, majd átalakítja fekete-fehér képpé, amelyet az ablak felületén elrendezett speciális LED-ek segítségével jelenít meg. A szürke különböző színárnyalataihoz az eszköz beépített számítógépe eltérő rezgési mintázatokat rendel – a fejlesztők ígérete szerint 255 különböző intenzitású rezgést lehet ezáltal megkülönböztetni. Az utasnak csupán annyit kell tennie, hogy megérinti az ablakot, így az ujjával képes lesz érzékelni az egyes árnyalatok közti eltéréseket a különböző erősségű rezgéseknek köszönhetően.

Az okosablakhoz egy mesterséges intelligencia által vezérelt „asszisztens” is tartozik, amely hangüzenetek formájában segít az utasnak felismerni az ablakból látható objektumokat, például egy havas hegycsúcsot vagy egy tavat.

A „Feel the View” ötletét a Ford of Italy és a GTB Roma dolgozta ki egy olasz startup, az Aedo együttműködésével, amely különleges eszközöket fejleszt a látássérültek számára.

Bízunk benne, hogy az egyelőre prototípusként elérhető intelligens ablak rövidesen rendelhető extra tartozék lesz, hiszen ez a fejlesztés fantasztikus lehetősége kínál arra, hogy jobbá tegyék a látássérültek életét azzal, hogy ők is átélhetik az autózás egyik örömteli részét.