Flottakezelés: Járműpark optimalizálás cégvezetőknek

Bizonyára senki sincs könnyű helyzetben, ha cégénél rá hárul a gépjárműpark üzemeltetésének komplex feladata. Döntést kell hozni a gépjárműpark méretéről, az összetételéről, és arról is, hogy kiszervezze-e járműparkja kezelését. Ha már megszületett ez az elhatározás, ki kell választania a legalkalmasabb társaságot a feladatra.

Hogyan fogjunk neki a járműpark optimalizálásának?

Az első és legfontosabb lépés, hogy a járműpark méretét és összetételét kell jól meghatározni. Ehhez számos cégspecifikus körülményt kell figyelembe venni, így például azt, hogy mi lesz az autók funkciója, imázs szempontok, beszerzésre szánt pénzmennyiség, tervezett fenntartási költségek, szükséges volumen, a meglévő gépjárműpark állapota, preferált márkák, típusok, rendelkezésre álló humánerőforrás.

Ha kialakult az elképzelésünk, hogy milyen méretű és összetételű járműparkot szeretnénk, ki kell választani a gépjárműpark finanszírozásának és üzemeltetésének módját. A finanszírozás történhet saját forrásból, hitelből, zártvégű vagy nyíltvégű pénzügyi lízinggel, operatív lízing formájában. A finanszírozási forma kiválasztásánál az adott cég pénzügyi, gazdasági helyzetét kell figyelembe venni, emellett a számviteli politikát, és az esetleges tulajdonosi elvárásokat. Az ÁFA visszaigénylési lehetőségek az operatív lízing, flottakezelés felé billentik a mérleg nyelvét. A személygépkocsikat tartós bérletbe vevők nemcsak a finanszírozási díjra eső áfát jogosultak levonni, hanem az adott operatív lízingügylet keretében felmerülő járulékos szolgáltatások költségének áfáját is, ha a személygépkocsikat adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységükhöz használják, és megfelelő nyilvántartást vezetnek. Ennek megfelelően a flottakezelés óriási előnye, hogy a teljes bérleti díj, azaz a járműhöz tartozó összes szolgáltatási költség áfáját visszaigényelhetik.

Mikor érdemes a járműparkot flottakezelőre bízni?

Flottakezelő bevonása javasolt azon vállalkozásoknak, akik saját profitot hozó tevékenységükre kívánnak koncentrálni, és szeretnék kiszervezni a fő tevékenységhez közvetlenül nem kapcsolódó folyamatokat, így a járműpark üzemeltetését is. Azoknak ajánljuk, akik szeretnének nagyobb kedvezményben részesülni a gépjárművek beszerzésekor, a finanszírozás ügyleti kamatának megállapításakor, a biztosítási díjakban, a szervízelések, javítások, gumicserék során, erre azonban önerőből flottaméretükből adódóan nincs lehetőségük.

Hogyan válasszunk flottakezelőt?

Nincs könnyű helyzetben, aki szeretné kiszervezni flottáját, egyrészt mert a tét nagy, hosszú távra kötelezi el magát jelentős szerződéses összeg mellett, másrészt mert számtalan flottakezelő kínálja szolgáltatását a piacon.  A döntését egy jól kidolgozott és átgondolt pályázati eljárással megalapozhatja. Mindenekelőtt érdemes tájékozódni a piacon, hogy kik és milyen szolgáltatásokat kínálnak. Fontos, hogy ne csak a cégek honlapját olvassuk el, hanem informálódjunk a gazdálkodási adataikról is, és csak jól működő, prosperáló vállalkozásokkal törekedjünk az együttműködésre.

Az ajánlatkérés során mindenképpen szükséges megadni a gépjármű specifikációt, tervezett futamidőt, várható futásteljesítményt, igényelt szolgáltatásokat, hogy a flottakezelő az árajánlatát teljes körűen ki tudja dolgozni. Továbbá fontos közölni az egyéb elvárásokat az ajánlattal, szolgáltatással kapcsolatosan. Ahhoz, hogy a beérkező ajánlatokat teljes körűen tudja értékelni, és megalapozott döntést tudjon hozni, kérjen a pályázótól cégbemutatkozást, referenciákat, esetleg szerződéstervezetet is.

Érdemes értékelni magukat a pályázókat szakmai múlt, hozzáértés, megbízhatóság, rugalmasság, gyorsaság, márkafüggetlenség, versenyképesség, háttér, referenciák, és partnerhálózat alapján. A pályázók elbírálását követi az ajánlatok szakmai tartalmának értékelése. A legfontosabb, hogy ne csak a bérleti díjakat hasonlítsa össze, mindig az ajánlat ár-érték arányát vizsgálja. Ez azt jelenti, hogy a bérleti díjat mindig a bérleti díjba foglalt szolgáltatások függvényében értékelje. Az általános szerződési feltételeket összehasonlítva reális képet kaphat, mely ajánlat, pontosan milyen szolgáltatásokat tartalmaz. Így könnyebbé válik az ajánlatok ár-érték összehasonlítása. Mindig győződjön meg arról, hogy a bérleti díj maradéktalanul magába foglalja az Ön elvárásainak megfelelő szolgáltatásokat.

A gépjármű maradványértékének meghatározása fontos kérdés a flottakezelésben. Mindig fordítson kellő figyelmet arra, hogy a maradványérték meghatározása részletes állapotleírás alapján történjen. Az EuroFleet Zrt. ügyfelei a futamidő elején pontosan tudják, hogy a bérleti idő végén a gépjárműnek milyen állapotban kell lennie, elszámolásra csak abban az esetben kerül sor, ha a jármű az előre rögzített feltételeknek nem felel meg. A maradványérték piaci kockázatát teljes mértékben az EuroFleet Zrt. viseli, ez azt jelenti, hogy ha nem sikerül a gépjárművet értékesíteni az előre kalkulált áron, az ügyfelet akkor sem terhelik további elszámolások. Ez nem minden flottakezelő esetében van így.

 

Az EuroFleet által nyújtott flottakezelési szolgáltatásról itt tudhat meg még többet.

Amennyiben további flottakezeléssel kapcsolatos kérdései lennének, vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársaink örömmel válaszolnak kérdéseire!