Lakóautó 7+1 kívánsága téli álom esetén, hogy tavasztól újra használni tudd!

Bár a mai modern lakóautókkal télen is lehetséges a kalandozás a végtelenbe, többségünk inkább téli álomra készíti föl az autót. Nézzük azt a 7+1 kívánságot, amelyeknek a lakóautók örülnek télen.

1

Tárolj minél melegebb és védettebb helyen. Ha egy fűtött teremgarázsba teszel az a legjobb, de persze ez nem biztos hogy megoldható. Ha az otthonodban nincs lehetőség fedett helyen tárolni, akkor érdemes ismerősöket körbekérdezni, hátha van egy üres fészer valahol. Megéri mert így a havazástól, kiolvadásoktól, visszafagyásoktól mentesülök.

Készíts fel a fagyveszélyre!

Ugyan úgy vízteleníts, mint egy nyaralót. Sőt, szükséges, hogy kompresszoros levegőnyomással rásegíts a vezetékekben, hogy minden csőrészletből valóban eltávozzon a víz, különben szétrepedek! Tartós mínuszok esetén érdemes még a felszereléseimet is felülvizsgálni, mi az aminek nem tesz jót a zord időjárás. (PL: műanyag eszközök, bőrös dolgok, folyékony szappan stb…)

Fagyálló folyadékokat kérek!

Ellenőrizd a fagyállóm, a szélvédőmosó folyadékom cseréld ki télire, hogy a tartály és a csővezeték is kibírja fagyás nélkül a telet.

Az üzemanyagról azt tartják 3-6 hónapig „áll el”, így érdemes max egy negyedig tankolnod, kibírom így a következő benzinkútig tavasszal.

Zárakat ellenőrizni!

Mindent csukj be, zárj be, vagy éppen hagyd nyitva, hogy ne érjenek meglepetések. Hagyd nyitva a hűtőm, a szennyvíz leeresztőm, és zárj be minden ajtót, (tető)ablakot, szekrényt.

Akkumulátor – ne hagyd lemerülni!

Mindkét akkumulátorom töltsd kérlek megfelelően télen is. Erre megoldás lehet a napelem, vagy egy okos akkumulátor töltő, amely megfelelően menedzseli a töltöttségem.

Gumik és szintezés

A sok állás miatt érdemesebb erre az időszakra akár 1-2 bar-ral túlfújni a kerekeimet, hogy ne legyen tojás formájuk a végére. Érdemes esetleg egy pici leejtést is kieszközölöd, hogy a tetőmről könnyebben tudjon lefolyni, leolvadni a csapadék.

+1 Vond ki a forgalomból, ha megéri!

Számolj utána (biztosítási díjak vs ügyintézési macera), hogy a passzív időszakra, amely 3-6 hónap is lehet, nem éri-e meg kivonatni engem forgalomból. Sok kicsi sokra megy, és nem sértődöm meg tőle!