Téli gumi és hólánc használata a környező országokban

Lassan beköszönt a tél. Vannak, akik téli vakációra indulnak, másoknak pedig lehet, hogy egy fontos üzleti tárgyalás miatt kell autóba ülniük a következő hónapokban. Akár munka, akár egy jól megérdemelt síelés szólít minket a havas utakra, nem árt, ha tisztában vagyunk az adott ország téligumi-, és hólánc használatára vonatkozó előírásaival. Reméljük segítségére lesz az alábbi összefoglaló a környező országokban jelenleg érvényben lévő szabályozásról.

Ausztria

AU

Ausztriában a november 1. és április 15. közötti időszakban, télies útviszonyok esetén kötelező a legalább 4 mm profilmélységű téli abroncs használata.
Az Ausztriába utazó vagy az országon átutazó autósoknak az előírás szerint rendelkezniük kell hólánccal. A hólánc kötelező használatáról közlekedési jelzőtáblák tájékoztatnak. A hólánc használata a meghajtott tengelyen azonban csak abban az esetben válthatja ki a téli gumi használatát, ha az úttestet összefüggő hó- vagy jégréteg borítja és a hólánc nem károsítja az útburkolatot. A rendelet megszegőit megbírságolják vagy járművüket akár ideiglenesen kitilthatják a forgalomból.

Cseh Köztársaság

Cseh Köztársaság

November 1. és április 30. között a 3,5 tonna össztömegnél nagyobb járművek esetén, legalább a hajtott tengelyen, legalább 6 mm profilmélységű téli gumi használata kötelező Csehországban azokon az útszakaszokon, ahol ezt táblák jelzik. A hólánc használatát szintén táblák jelzik. Az országba utazó vagy az országon átutazó autósoknak rendelkezniük kell hólánccal.

Franciaország


Általánosan nem kötelező a téli gumik használata, viszont a hólánc kötelező tartozék, melynek használata a táblákkal jelzett szakaszokon kötelező.

Horvátország


November 1. és április 30. között kötelező a téli gumi használata. A csomagtartóban kötelező a hólánc (min. 2 meghajtott kerékre) és a hólapát.

Németország 


A hóval borított német utakon általában előírják a téli, vagy legalább a négyévszakos gumit, de Németországban nem kötelező a téli gumi használata. A közlekedési szabályzatban a következő áll: a gépjárművek felszereltségének meg kell felelnie az időjárási viszonyoknak. Vagyis: minden vezető köteles olyan abronccsal útra kelni, amely biztonságos. Hólánc használata akkor kötelező, ha azt tábla jelzi. Kötelező előírás nincs, viszont aki havas-jeges úton nyári gumival közlekedik Németországban az 40€, aki a forgalmat akadályozza (pl. elakad a nyári gumival) 80€ büntetésre számíthat. A hólánc használatát táblák szabályozzák. Teherautók és autóbuszok esetében elegendő csak a meghajtott tengelyre téli gumikat felszerelni.

Olaszország


Időjárástól függ, a sípályákra vezető utakon kötelező lehet a téli gumik és a hólánc használata. Csak az Aosta-völgyben kötelező október 15. és április 15. között a téli gumi használata. Amennyiben nyári gumiabroncsok vannak az autón, úgy a csomagtartóban hólánc kell, hogy legyen. Egyes tartományokban és útszakaszokon tábla kötelezhet a hólánc használatára.

Románia


Romániában november 1. és március 31. között kötelező a téli gumik használata. Aki bizonyíthatóan a téli gumik hiánya miatt okoz balesetet vagy forgalmi akadályt, az a kártérítésen és a mentési költségeken túl 400-2000 lej büntetésre számíthat, továbbá a biztosító is elutasíthatja a kárigényét.

Svájc


Nem kötelező a téli gumi használata, viszont aki nem megfelelő gumik miatt akadályozza a közlekedést, magas bírságra számíthat. Ha valaki pedig nyári gumival, havas, jeges úton balesetet okoz, őrizetbe vételre is számíthat. A hólánc használata bizonyos szakaszokon kötelező lehet, amennyiben ezt tábla jelzi.

Szerbia


November 1. és április 1. között, ha az időjárási viszonyok indokolják, Szerbiában kötelező a téli gumi vagy a hólánc használata.

Szlovákia

Személygépkocsik esetében nincs dátumhoz kötve, viszont ha az utat összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, akkor Szlovákiában kötelező mind a négy keréken legalább 4 mm profilmélységű téli gumi használata. Ennek hiányában a büntetési tétel 60 €. Teherautók és autóbuszok az időjárási és útviszonyoktól függetlenül november 15. és március 31. között legalább a hajtott tengelyen kötelesek téli gumit használni. Fontos! Az autópályákon mérik az előírt (70 méter) követési távolság betartását!

Szlovénia

November 15. és március 15. között Szlovéniában kötelező a téli gumi használata, ebből azonban elég kettő is. 5 centiméternél nagyobb hó esetén kötelező a hólánc is, ezt már a határon is ellenőrizhetik.

 


Forrás: katasztrofavedelem.hu, bhpgumi.hu, gumidirekt.hu