Jövőre már kötelező lesz hangszórókat szerelni az elektromos autókra

Az elektromos autók száma évről évre rohamosan növekszik. Számos előnyük közül az egyik kiemelkedő tulajdonságuk a szinte hangtalan közlekedés. Ki gondolta volna, hogy ez az előny egyben súlyos veszélyeket is hordoz magában?

Az elektromos autók 40 km/h-ás sebesség alatt annyira halkak, hogy szinte észrevehetetlenek. Brit felmérések alapján az elektromos autók 40%-kal nagyobb valószínűséggel lesznek részesei gyalogosgázolásoknak. Egy másik felmérés szerint a vakok és gyengén látók 93 százalékának vannak nehézségei az elektromos autók észlelésében.

Az elektromos autók számának utóbbi években bekövetkezett drasztikus növekedésével szükségessé vált a közlekedés biztonságának megőrzése érdekében azonnali megoldást találni a problémára. A megoldás egy új szabályozás lett, melynek értelmében 2019. júliustól már nem lehet úgy értékesíteni elektromos autót, hogy az ne lenne felszerelve valamilyen hangkibocsátó eszközzel, ami 40 km/h-ás sebesség alatt elég hangosan szól ahhoz, hogy az autó észrevehető lehessen. A egész EU területére kiterjedő szabályozás szerint a korábban értékesített elektromos autókat 2021-ig kell pótlólag felszerelni a hangkeltő eszközökkel.

A jelenlegi elképzelések szerint az elektromos autók 40 km/h-ás sebesség alatt fehér zajt árasztanak magukból. Ez egyrészt az autó utasainak se zavaró, mert kellemes hang, másrészt nagyon elüt a környezet zajától, és rendkívül pontosan azonosítható a hang forrása.