Visszatér a legendás Volkswagen, ráadásul elektromos lesz

A Volkswagen is csatlakozik az egyre nagyobb sebességre kapcsoló elektromos autó forradalomhoz, méghozzá egy olyan pofás járművel, ami egy igazi klasszikus, a sokak által imádott Volkswagen Camper örökségét viszi tovább a XXI. században.

vw i.d. buzz vs. camper

Forrás: cnet.com

A Volkswagen még az év elején mutatta be az I.D. Buzz névre keresztelt koncepcióautóját, ami nemcsak azzal keltett nagy feltűnést, hogy a Teslával és a Chevy Bolttal ellentétben egy egészen új járműtípust ruházott fel teljesen elektromos meghajtással, de azzal is, hogy a legendás Volkswagen (T1) Camper formavilágát és funkcióját álmodta újra modern és ízléses keretek között. A januárban leleplezett jármű népszerűségét jól jellemzi, hogy annak idején a hippi-mozgalom egyik jelképévé vált, a híres animációs sorozatban/képregényben a Tini Nindzsa Teknőcök is ilyen járgánnyal furikáztak, és néhány éve még a LEGO is készített belőle egy gyönyörű készletet. A Volkswagen ügyvezető igazgatójának, Dr. Herbert Diess-nek a figyelmét nem is kerülte el a koncepció hihetetlenül pozitív fogadtatása, és az autógyártó cég a hétvégén hivatalosan is bejelentette, hogy 2022-re bárki számára elérhető valósággá válik a jármű, ami a cég tervei szerint Észak-Amerikában, Európában és Kínában kerül majd kereskedelmi forgalomba. A Buzz összkerékmeghajtású és teljesen elektromos lesz.

vw i.d. buzz

Forrás: autocar.co.uk

Az I.D. Buzz akkumulátora a becslések szerint 30 perc alatt érheti el a 80%-os töltöttségi szintet, és az autó 5 másodperc alatt gyorsul majd 100 km/órára (a sebességgel sem lesz gond: az I.D. Buzzt maximum 160 km/órás száguldásra tervezték). Hatótávja 600 km lesz. Az egyterű mikrobuszba 8 személy is befér, a mérnökök pedig azon dolgoznak, hogy a felfüggesztés és az elektromos lengéscsillapítási lehetőségek kihasználásával a világ egyik legkényelmesebb járműjévé alakítsák a Volkswagen I.D. Buzzt.

A tervek szerint 2025-re az I.D. Buzz teljesen automatizálttá válhat. Még ennél is izgalmasabb a kormánykerék, ami egy nyomástól képes lesz visszahúzódni a műszerfalba. A hagyományos kormány helyett az augmented reality - AR (kiterjesztett valóság) technológiával működő Head-up kijelző virtuális 3D formában vetíti a vezető látóterébe a forgalmi körülményeket. A kormány leginkább egy érintőképernyőre emlékeztet majd, a légkondicionálót és az infotainment-rendszert pedig várhatóan egy kivehető tablet fogja működtetni.

vw i.d. buzz

Forrás: in4ride.net

Az autó navigációja sem hétköznapi: az irányítását a felhőből érkező közlekedési adatok támogatják. Az I.D. Buzz az autó környezetét pásztázó kamerákkal csökkenti a balesetek esélyét. Az új prototípus egyáltalán nem bocsát ki károsanyagot, és teljesen átformálhatja az elektromos autógyártás iparágát.


Források: alternativenergia.hu, volkswagen.hu