Monstro: csodás sportkocsi a Zagato műhelyből

A Zagato soha nem adta a nevét tucatautókhoz, inkább megpróbáltak valami újat mutatni, amely akár divatot is teremthet, de egész biztos, hogy nem hasonlít ahhoz, amit megszokott a szemünk. A Maserati Monstro is efféle, annyi csavarral, hogy a stílusába belekeverték az 1950-es évek második felének futurizmusát is.

Az ihletet bevallottan az 1957-es Maserati 450 S Coupé, becenevén a szörnyeteg adta, de a modern Monstro még annál is tisztább formatervet kapott. A kupétetőbe is belelógó oldalablakokkal és élek nélküli, asszonyosan gömbölyded formáival olyan, mintha abból a jövőképből származna, amelyet hatvan éve vázoltak fel a kor művészei, és amely végül soha nem valósult meg, vagy legfeljebb néhány merészebb stílusú tárgyban maradt fenn. Az összkép a mai környezetből ugyanúgy kilóg, ahogy annak idején kilógott, de épp ettől jellegzetes Zagato alkotás.

A hosszú orrú, kétüléses kupéról egyelőre keveset árultak el, csak annyi biztos, hogy a hajtás egy modern Maseratiból származik, a karosszériát pedig a karbonszálas kabin köré építették, de egyes részei acélcső segédkeretek köré épülnek. Nyilván többet is elárulnak majd a bemutatón – amelyet a Concorso d'Elegance Villa d'Este-n, a legfelkapottabb európai oldtimer-szépségversenyen tartanak – ám azt már most elárulták, hogy amolyan Zagato módra terveznek gyártást is. A sorozat szót talán túlzás lenne használni, hiszen mindössze öt példányról van szó, amelyeket nyilván aranyárban mérnek majd, és amelyek néhány év vagy évtized múltán akár eredeti áruk többszörösét érhetik majd.

Forrás: totalcarmagazin.hu

2015.05.22.