Amerikai élelmiszerbolt-hálózatok már az önvezető autók bevezetését tesztelik

Az amerikai Kroger áruházlánc 2018. augusztus 16-án indította útjára a kísérletet, melyben a Nuro önvezető technológiájával felszerelt Toyota Priusokkal szállítják ki vásárlóiknak a megrendelt termékeket. Nem véletlen az autó választás, a Toyota korszakalkotó hibridje volt az első gépkocsi az Egyesült Államokban, ami 2012. májusában jogosultságot szerzett a sofőr nélküli üzemre.

Forrás: https://www.kroger.com/

A kísérlet egyelőre egyetlen áruházban működik, az Arizona állambeli Scottsdale városában. A projekt technológiai partnere a Nuro, a Google önvezető autók tökéletesítését célul kitűző Waymo program két munkatársa által alapított start-up vállalkozás. A Nuro saját robot-furgont fejleszt, mely az R1 névre hallgat. A robot-furgon tesztelését idén ősszel kezdi meg a cég. Ezt a tesztet és a további fejlesztéseket is gyorsíthatja a bevásárló Priusokkal folytatott kísérlet eredménye.

Forrás: https://nuro.ai/

Nem a Kroger az egyetlen áruházlánc az USA-ban, amely önvezető autókkal szeretné támogatni vásárlói kényelmét. A Walmart a Waymo által fejlesztett önvezető autókkal szállítja a vásárlókat a boltig, ahol ki sem kell szállniuk az autóból, csak kihozzák az alkalmazottak a kért termékeket. A Walmart 2018. július végén kezdte meg 400 fővel tesztelni az új rendszert a Krogerhez hasonlóan, egyelőre Arzona államban, Chandlerben.

Az 1883-ban alapított Kroger az Egyesült Államokban a legnagyobb éves bevételt realizáló áruházlánc. A cég korábban is számos innováció bevezetésében vett részt, ilyen pl.  a vonalkód-leolvasó használata. Úgy tűnik, az önvezető autók korának küszöbén állunk. Gondoltuk volna, hogy az innováció az áruházláncoknak köszönhetően fog először teret hódítani?