Vigyázzunk a motorosokra!

Nemsokára itt van a tavaszi időjárás, ami szinte egyet jelent azzal, hogy a tavaszi napsugárnak köszönhetően a motorok is előkerülnek a garázsból. A motorkerékpározás egyedi élménye, a „szabadság érzete”, valamint a gyorsabb közlekedés reménye egyértelműen csábítóan hat a közlekedők egyre bővülő rétegére. Az autósoknak fokozottabban kell figyelni az utakon, hiszen kedvezőtlen tendencia tapasztalható a motorkerékpárosok közlekedés-biztonságának alakulásában, amely nemzetközi és hazai viszonylatban egyaránt kimutatható. Minden évben nagyon sok a motoros baleset ebben az időszakban.

A motorkerékpáros balesetek számszerű növekedésének több oka is van, de a legfőbb okot az emberi tényezőben, a jogkövető járművezetői magatartás hiányosságaiban kell keresni.

 

Mire kell figyelnünk autóvezetőként?

1.   A két keréken közlekedők nagy része szívesen választja a felezővonalat útvonalául, és persze ott van még az autók közötti lavírozás is. Méretükből adódóan sokkal nehezebb észrevenni őket és gyorsabban tudnak irányt is váltani, mint az autósok.
2.   Le kell szögezni, hogy a motorosok legálisan használhatják a buszsávot, valamint a piros lámpánál a vonalig előregurulhatnak a kocsisorok között! Ezért ha nagyobb kocsisor van és látjuk, hogy mindenki balra/jobbra húzódik, mi is kövessük a példájukat, ne álljunk szánt szándékkal az ellenkező oldalra, hogy a motoros ne férjen el mellettünk.
3.   Fontos, hogy a balesetmentes közlekedés érdekében próbáljunk türelmesek maradni és a sávon belüli mozgásoknál is nézzünk bele a visszapillantó tükrökbe. Így sokkal nagyobb eséllyel vesszük észre a robogósokat, motorosokat.
4.   Legyünk előzékenyebbek velük szemben, a „már csak azért sem” hozzáállásból túl sokszor lett baleset. A motoros személyi sérülések bekövetkezésének kockázata sajnos átlagon felül van. Ennek oka az, hogy a két keréken közlekedőket nem védi semmilyen passzív biztonsági eszköz.
5.   A motor jobban gyorsul és lassul, mint egy autó, ezért ne menjünk rá a motorosra, mert ha ő hirtelen fékez/megáll, autóval már nem biztos, hogy biztonságosan meg tudunk majd állni mögötte.
6.   Balra kanyarodáskor – ha nincs forgalom-, gyakran átmegyünk a szembejövők sávjába, hogy ne kelljen lassítanunk (ez sem szabályos). Ha azonban feltűnik szemben egy motoros, balesetveszélyes helyzetbe kerülünk. Jobb tehát, ha nem vágjuk le a kanyarokat, inkább lassítsunk.

Motorosok a közlekedésben

A motoros balesetek elkerülésére, megelőzésére minden közlekedőnek törekednie kell, a jogszabályi előírások, továbbá a partnerség elve alapján. A gépkocsivezetők mellett persze a motorosok is sokat tehetnek azért, hogy ne váljanak baleset részesévé, illetve áldozatává. A láthatóság-észlelhetőség biztosítása, a kiszámíthatóság, a KRESZ előírások betartása mind-mind fontos láncszeme a biztonságuknak. Külön is kiemelhetjük a sebességhatárok betartásának fontosságát.


Vigyázzunk egymásra függetlenül attól, hogy két keréken vagy négy keréken közlekedünk!

 

 


forrás: kisalfold.hu, ko-autosiskola.hu